Els 30 anys d'història del Valencia Basket, reunits en un singular llibre commemoratiu

27/04/2017

Valencia Basket ha presentat el llibre commemoratiu del seu trentè aniversari “Esperit Taronja. 30 anys d’història de València Basket” amb un multitudinari acte en la pista central de la Fonteta que ha explicat congregat a una nodrida representació de mítics exjugadors i tècnics de totes les èpoques de l'entitat taronja al costat de la primera plantilla al complet, l'equip femení i uns 200 aficionats i penyistes que no s'han volgut perdre la posada de llarg d'este recorregut bibliogràfic per la història del Club.

 

L'obra està editada per Drassana Llibres en un volum de 200 pàgines que porta la signatura de Joan Carles Martí i Jorge Salas i que es podrà trobar en la Botiga Oficial del Valencia Basket, en la web de Drassana Llibres i en les millors llibreries a un preu d'11,95 euros en les seues diferents versions en castellà, valencià i anglès.

 

En un acte que ha sigut presentat pel periodista Paco Lloret, els autors han estat acompanyats en la presentació d'esta nit pels dos jugadors que apareixen en la portada del llibre (Víctor Luengo i Nacho Rodilla) i el president Vicente Solá com a representants del Club, per Vicente Baydal en nom de l'editorial que publica l'obra i per Miguel Capdevila com a representant de Bankia, que és el patrocinador oficial dels actes de celebració del 30 aniversari de Valencia Basket.

 

Tres dècades comprimides en un llibre

“Esperit Taronja. 30 anys d’història de València Basket” realitza un recorregut cronològic per les tres dècades d'existència del Club usant un estil literari i una prosa àgil amb recursos del periodisme esportiu. El text compta amb el suport de mig centenar de fotografies que repassen els moments més icònics de l'entitat i amb un considerable desplegament documental per a arreplegar tots els partits oficials i glossar a tots els jugadors que s'han posat la camiseta del Valencia Basket en estos trenta anys d'història. L'obra compta amb un pròleg de Paco Nadal i la col·laboració de 27 periodistes que han viscut en primera persona el creixement del Club i han bolcat les seues experiències en este volum.

 

Després de la benvinguda, el president del Valencia Basket Vicente Solá ha sigut el primer dels protagonistes a fer ús de la paraula per a destacar “el gran treball realitzat pels autors, Joan Carles Martí i Jorge Salas, i la col·laboració de 27 periodistes que han viscut el desenvolupament del nostre club, la qual cosa convertix este llibre en un exemplar únic i molt singular” i per a agrair “a l'editorial Drassana l'aposta per desenvolupar esta obra i a Bankia per la col·laboració que hem tingut en tots els actes del nostre 30 Aniversari i en particular en este llibre”. La fi de les paraules de Solá ha donat pas a la projecció d'un vídeo que comprimia en 95 segons els moments més significatius de la història de l'entitat.

 

Després d'açò, ha sigut l'editor Vicent Baydal en representació de Drassana Llibres el que ha destacat que “és un goig i un privilegi haver realitzat este llibre. Som una editorial jove però teníem clar que volíem fer llibres de temàtica valenciana per a enfortir la nostra identitat d'una forma sana, portant als llibres aspectes que trobàvem a faltar com l'esport. Des de la nostra empresa hem admirat la vostra trajectòria i el vostre esforç i açò ens va portar a plantejar-nos el projecte de fer un llibre commemoratiu. I el Club, que ja tenia la idea de fer-ho per al seu 30 aniversari, va confiar en nosaltres per a fer este projecte, del resultat del qual estem molt satisfets”.

 

El llançament d'este llibre compta amb la col·laboració de Bankia, patrocinador oficial dels actes de celebració del 30 aniversari de Valencia Basket, per la qual cosa gràcies a este suport ha sigut possible posar-li un preu de venda molt competitiu d'11,95 euros. El director territorial de Bankia, Miguel Capdevila, assenyalava que per a l'entitat bancària “és una satisfacció participar en el 30 aniversari de Valencia Basket. Comencem amb l'exposició fotogràfica i no podíem perdre'ns la opció de participar en este llibre que arreplega una història intensa. Els que sou partícips d'ella heu de sentir orgull de fer este club tan gran. I Bankia vol estar al vostre costat perquè representeu uns valors ejemplaritzants i sou d'esta terra que ens unix a vosaltres”.

 

Dels autors del llibre, Joan Carles Martí i Jorge Salas, ha sigut el primer el que ha començat el seu torn de paraula para en la seua opinió esta era “una nit especial perquè este llibre és la Bíblia del basket valencià, és una recopilació de relats on els protagonistes són els jugadors, entrenadors, la aficion i els periodistes que han explicat la història d'este Club durant 30 anys. Nosaltres, els autors, no som els protagonistes ni d'esta nit ni del llibre, però sí ho és la família Roig, ja que sense ells no estaríem ací hui. Espere que disfruten esta primera entrega; ja que Valencia Basket ha crescut bé i accepta la maduresa en la seua trentena amb totes les perspectives possibles i amb eixe futur que és L’Alqueria del Basket”. Per la seua banda, Jorge Salas ha comentat que el seu treball de documentació “no ha tingut sang però sí molta suor per l'esforç i per ser estiu. I llàgrimes de mirar hores i hores l'ordinador per a buscar estadístiques. Al final estic molt satisfet amb el resultat i per a mi és una xicoteta satisfacció personal poder estar ací esta nit presentant el llibre al costat de Nacho Rodilla i Víctor Luengo”.

 

El torn de parlaments l’han tancat precisament estos dos històrics jugadors que tenen retirat el seu dorsal a Valencia Basket i que apareixen a la foto de la portada del llibre, Víctor Luengo i Nacho Rodilla. El base edetà ha sigut el primer a parlar per a “felicitar a la gent que ha fet este treball, una història que han marcat moltes persones i cal recordar i agrair als que estan ara i als que han passat abans. És un orgull formar part d'esta història, aportar el meu granet de sorra, i més si em veig en la portada amb Víctor Luengo. Són 30 anys de glòria i queden molts per davant per a seguir escrivint-la”. Per la seua banda, l'etern “15” taronja Víctor Luengo ha recordat que “jo he estat en el Club 28 d'estos 30 anys, i encara que Nacho i jo som la portada en una foto que reflectix molts dels valors d'este Club, som la punta de l'iceberg del treball de tots els que no són part d'este llibre. M'emocione en pensar que no només la meua carrera, sinó que és la meua vida sencera la que està ací reflectida”

 

A la conclusió de la presentació, s'han realitzat diverses fotos de grup per a immortalitzar el moment i els jugadors, tècnics, convidats i la premsa present han compartit un vi d'honor en la Zona VIP de la Fonteta. Mentre, en el parquet de la Fonteta, els autors del llibre Joan Carles Martí i Jorge Salas, els exjugadores Víctor Luengo i Nacho Rodilla i els capitans de l'actual plantilla taronja, Rafa Martínez i Sam Van Rossom s'han reunit en una taula per a signar exemplars d’“Esperit Taronja. 30 anys d’història de València Basket” als aficionats que així ho han sol·licitat.


TAGS: