La “Dècada Prodigiosa” de Valencia Basket

11/06/2019

No es correspon amb una dècada a nivell cronològic, però els deu anys que van des de l'inici de la temporada 2009-10 fins al final de la campanya 2018-19 es poden considerar sens dubte com la “Dècada Prodigiosa” dins de les més de tres que ja té d'història el nostre Club. En eixos deu anys Valencia Basket ha pujat el botí de les seues vitrines de dos a set títols. S'ha consolidat com un dels millors equips de la Liga Endesa en acabar la fase regular entre els quatre primers en nou de les deu ocasions possibles. I concentra quatre de les cinc temporades en les quals ha aconseguit el seu equip masculí ha aconseguit més d'un 70% de victòries en aquest període. I amb un primer equip femení que ha passat de primera nacional a estrenar-se la pròxima temporada en competicions europees. Els nous reptes ja trauen el cap en l'horitzó en aquest primer dia de la temporada 2019-20.

 

Cinc títols (en deu finals) en deu anys

Valencia Basket arribava a 2009 amb dos títols en el seu haver (la Copa del Rei del 98 i la ULEB Cup 2003) i havent de jugar una prèvia per a classificar-se per a l'Eurocup després de quedar seté en la temporada anterior. Remuntar els quinze punts cedits en Mons per a acabar entrant en la fase de grups d'aquell torneig continental va ser el punt d'inflexió d'aquella temporada (i qui sap si de la dinàmica taronja). Aquella campanya va acabar amb el tercer títol d'història de l'entitat, l'Eurocup 2010, i va classificar al Valencia Basket per segona vegada per a l'Eurolliga. Després arribarien les finals de la Supercopa 2011, l'Eurocup 2012 i la Copa del Rei 2013 que van acabar amb derrota. Després de tres finals perdudes, el quart títol va arribar en una final a doble partit davant Unics Kazan en la qual Valencia Basket va alçar l'Eurocup 2014.

 

La millor temporada en percentatge de victòries de la història de l'entitat va ser el germen d'una temporada 2016-17 en la qual l'equip taronja va guanyar la seua primera Liga Endesa i va jugar altres dos finals (la de la 7DAYS Eurocup i la Copa del Rei). El 2017 encara es guardava un nou èxit amb la consecució de tots els títols nacionals en alçar la Supercopa Endesa i la temporada que acabem d'acabar suposava la tercera campanya seguida guanyant un trofeu. La setena copa de les vitrines del Valencia Basket va ser l'Eurocup 2019, guanyat a l'ALBA Berlín. Tot això deixa un balanç de cinc títols i deu finals disputades entre 2010 i 2019. Amb un espectacular rendiment en competicions europees. De les seues deu participacions, en tres temporades va estar jugant l'Eurolliga. En altres cinc va guanyar o va jugar la final de l'Eurocup. I la temporada que ve suposarà la quarta participació en la màxima competició continental en una dècada.

 

Cap de sèrie en Liga Endesa en 9/10

Eixe rendiment no es va aplicar només a les competicions continentals. En la Liga Endesa l'equip taronja s'ha consolidat en l'elit de la competició, acabant entre els quatre primers classificats al final de la Lliga Regular en nou de les deu temporades entre 2010 i 2019. Una xifra només superada pel Real Madrid i que iguala el registre del Barça Lassa.

 

Esta quantitat de vegades tenint el factor pista a favor en la primera ronda de Playoff ha ajudat a Valencia Basket a derrocar la barrera històrica que havia tingut en els quarts de final. En les seues primeres 16 participacions en el Playoff pel títol de la Liga Endesa, l'equip taronja només havia aconseguit arribar una vegada a les semifinals. En les últimes huit ocasions en les quals ha jugat el Playoff de la Liga Endesa, ha aconseguit les semifinals en sis d'elles.

 

Concentració de temporades amb més victòries

Dins d'estos deu anys, en particular dins de les últimes sis temporades, Valencia Basket concentra quatre de les cinc ocasions en les quals ha aconseguit acabar una campanya per damunt del 70% de victòries disputant la Lliga Endesa i competicions europees. Les cinc temporades en les quals Valencia Basket va aconseguir este registre de triomfs van ser les següents:

 

TEMPORADA

BALANÇ

% VICTORIES

2002-03

47-18

72,3%

2013-14

50-18

73,5%

2015-16

44-13

77,1%

2016-17

51-18

73,9%

2018-19

45-19

70,3%

 

La irrupció del femení

Un altre dels elements clau per a completar esta “dècada prodigiosa” del Valencia Basket ha sigut la inclusió en l'entitat dels equips femenins. Des que en 2014 el Ros Casares es va integrar en la fundació del nostre Club, el creixement ha sigut imparable tant en categoria sènior com en les inferiors. El primer equip femení va anar fent passos endavant per a pujar des de la primera nacional a la Liga Femenina 2. I en el seu segon any en la categoria de plata, pujar a l'elit del bàsquet femení espanyol en una recordada fase d'ascens disputada a la Fonteta. En el seu primer any en la Liga Dia, el conjunt taronja ha acabat entre els quatre primers i ha aconseguit classificar-se per primera vegada per a competir a Europa, on s'estrenarà en l'Eurocup en la temporada 2019-20. I en este mateix 2019 han arribat les primeres medalles de les xiquetes de L’Alqueria del Basket, que van aconseguir el bronze en els campionats d'Espanya cadet i júnior.


TAGS: