Així és el protocol COVID-19 de les plantilles professionals del Valencia Basket

26/02/2021

Des de l'inici de la pandèmia, la seguretat sanitària dels seus jugadors, entrenadors i tècnics, tant de les plantilles professionals com dels equips de L’Alqueria del Basket, així com dels seus empleats i aficionats ha sigut la prioritat principal per a Valencia Basket. El treball dels professionals mèdics del nostre Club va ser decisiu per a crear un protocol de seguretat sanitària pioner al nostre país que va permetre als nostres jugadors ser els primers professionals del bàsquet a tornar a entrenar en la seua pista habitual. El complet projecte de control sanitari de la nostra candidatura, unit a comptar amb una instal·lació única com a L’Alqueria del Basket, va decantar la balança a favor de València a l'hora de ser triada com a seu de la Fase Final de la Liga Endesa 2019-20. En opinió del cap dels serveis mèdics del Valencia Basket, el Dr. Ignacio Muñoz, l'experiència d'albergar eixe esdeveniment va demostrar que “mantenint eixa rigorositat que vam tindre en la bambolla podem treballar amb una certa seguretat”.

 

Impulsats per l'èxit d'eixa primera experiència, el model d'actuació global s'ha continuat actualitzant i aplicant per a garantir la salut de totes les persones que viuen i treballen a Valencia Basket i de tots els equips que vénen a visitar-nos. Això ha permés al nostre Club mantindre's com a opció triada per a albergar esdeveniments com l'única fase prèvia de l'Adidas Next Generation Tournament de l'Eurolliga que s'ha pogut disputar esta temporada o ser l'amfitrió de la Copa de la Reina que es jugarà a la nostra ciutat del 4 al 7 de març. Per a conéixer un poc més els detalls del protocol COVID-19 per a la detecció, cura i recuperació de les nostres plantilles professionals, parlem amb els responsables d'actualitzar-ho i vetlar pel seu compliment i amb els esportistes que es beneficien del mateix.

 

Un protocol clar i eficaç

Les plantilles professionals de Valencia Basket se sotmeten setmanalment als controls PCR que vénen marcats per la normativa de les competicions que disputen. Encara que com recorda el Dr. Ignacio Muñoz, “no hem escatimat esforços a protegir la salut dels nostres equips. Hem seguit rigorosament els protocols marcats pel govern i les autoritats esportives, però hem fet un esforç molt gran per a fins i tot incrementar-los amb criteris que nosaltres pensàvem que eren de sentit comú”.

 

Quan algun membre de les plantilles professionals té un resultat positiu en algun dels PCR de control o en la prova realitzada després de presentar símptomes compatibles amb el COVID-19, l'activitat esportiva d'eixe equip es deté immediatament i se sotmet a la totalitat de la plantilla, cos tècnic i personal de contacte estret amb l'equip a un test de suport. Com explica el doctor Sebastià, metge del primer equip femení i L’Alqueria del Basket, “seguint el protocol de la Federació Espanyola de Bàsquet, repetim PCR una vegada passades 48 hores a totes les jugadores. I sempre que totes les jugadores isquen negatiu, es poden incorporar als entrenaments”.

 

Per als casos positius que han de romandre aïllats en els seus domicilis, el doctor Sebastià explica que “deu dies després d'haver donat positiu, es repetix la PCR per a comprovar si s'ha negativitzat el resultat. En cas contrari, s'esperen un parell de dies i es repetixen les vegades que siga necessari fins que el resultat es negativitza”

 

Donar negatiu només és el primer pas per a tornar

Eixe resultat negatiu en el PCR implica que s'ha superat la malaltia, però abans de reprendre la pràctica de l'esport professional és necessari un control exhaustiu de la salut de l'afectat i una incorporació gradual a l'entrenament. Abans de poder començar a treballar amb l'equip, el jugador se sotmet en dies consecutius a un electrocardiograma, analítiques de sang i serologies, un ecocardio i una prova d'esforç. Com explica el prestigiós cardiòleg Dr. Jose Antonio Ferrero, “hem dissenyat un protocol per a detectar possibles complicacions post COVID-19. Usem els tractaments actuals preventius per a recuperar més ràpid i busquem localitzar si existix algun dels tres problemes més importants que dóna esta malaltia en la recuperació: l'afectació cardíaca, l'afectació pulmonar o l'afectació trombótica”.

 

Si els resultats del primer electrocardiograma no ho desaconsellen, després de donar negatiu els jugadors poden començar a treballar de manera individual baix la tutela dels preparadors físics. L'encarregat d'esta tasca en el primer equip femení és Pau Alcácer, que assenyala que “al costat dels doctors Sebastià i Ferrero oferim una sèrie de suplementació i paràmetres que pensem que ajudaran a mitigar els efectes de la malaltia i ajudar-los en la recuperació. Eixa recuperació va a poc a poc, en gimnàs i en pista i de manera individual. Guiant-nos amb el feed back que ens dóna la jugadora van progressant fins que arriba el moment en el qual la situació permet que s'integren a poc a poc en el treball de l'equip. Primer en parts i després ja sessions senceres”.

 

Fernando i Leticia ens compten la seua experiència

Dos dels jugadors que han passat per este procés i ja estan reincorporats al treball amb els seus equips, l'aler Fernando San Emeterio i la base Leticia Romero, ens aporten el punt de vista de l'esportista en tot este procés. San Emeterio recorda que “de seguida des del Club van estar molt atents. Van estar fent-nos proves contínuament per a vore si era veritat el positiu. I a la meua família també. Elles han donat negatiu tota l'estona però els estaven fent seguiment també. I ens van donar tot tipus de facilitats per part dels doctors”.

 

Per part seua, Leticia Romero assenyalava que “el que es fa ací no ho he vist en cap altre lloc i ens dóna una tranquil·litat màxima. Es preocupen tant que per part nostra només ens queda la preocupació de tornar a estar al nivell que hem d'estar”. 


TAGS: