Valencia Basket fa historia i conquesta Europa per primera vegada (81-82)

11/04/2021

Si estava escrit que Valencia Basket fera història, no podia ser sense comportar el màxim esforç. Les xiques de Rubén Burgos van superar tota adversitat en un partit ple de complicacions, davant d'un gran rival i van acabar imposant el seu treball per a aconseguir una nou fita per al record. Valencia Basket és el nou campió de l'Eurocup Women, tot just 3 anys entre els millors, en tan sols la seua segona aventura europea, el projecte femení continua creixent, i aconseguix la glòria internacional conquistant el seu primer títol europeu guanyant en la final al Umana Reyer Venezia per 81-82.

Attura i Queralt Casas intercanviaven colps per a iniciar el partit. Va començar inquietant el joc interior italià a la defensa taronja, amb l'escolta catalana responent en l'altre costat. Un triple d'Allen anul·lava dos encerts de Howard i Valencia Basket es posava per davant de nou de la mà de Queralt, que anotava 8 dels primers 14 punts taronja. Dos triples d'Anderson mantenien les venecianes. El partit estava molt intens ja en els primers minuts. Estirava el marcador Valencia Basket, però sempre trobava un triple com a resposta. L'última d'eixes respostes, amb Penna i Attura com a protagonistes, deixava a Venezia 4 dalt (28-24).

Anna Gómez apareixia amb 4 punts per a estrenar el segon. Allen la secundava per a empatar el marcador, però tornava a respondre Umana Reyer. Li costava a Valencia Basket elevar el nivell defensiu, amb cada contacte acabant en falta, i ho aprofitava el seu rival. Colpejaven Trahan-Davis i Gülich, i responien Fagbenle i Anderson. Amb les faltes 10 a 1 en contra de les valencianes, un triple d'Allen les posava a 1 i provocava el temps mort rival (38-37). Howard tornava a contraatacar. Leticia Romero i Allen tornaven a intentar l'acostament, mentres en defensa es canviava a zona, però el marcador no variava en excés i Anderson posava el 46-41 sobre la botzina.

Anderson tornava a castigar en el tercer, responien Celeste i Queralt. Les ganes i la intensitat taronja van provocar nervis en defensa a les italianes, i Allen tornava a posar a 1 a les de Rubén Burgos. La defensa també millorava i Trahan-Davis posava per davant a Valencia Basket, amb Queralt donant continuïtat i provocant el temps mort (50-53). La resposta de nou era Anderson amb 4 consecutius, mentres Penna amb un triple, tornava la necessitat de parar el partit (59-55). Una vegada més després de la parada tornava la igualtat. Gülich empatava amb dos bones accions, i el partit tornava a començar a 10 minuts (63-63).

Un intercanvi d'encerts i un ball de Raquel en el pal iniciaven l'últim quart. Era un avís. Carrera apareixia en atac i trencava la resistència italiana, posant un +5 que feia gust de glòria i provocava el temps mort de Umana Reyer. Responia com sempre Anderson, però Allen retornava l'encert ràpidament. Només detalls separaven a tots dos equips, però amb Valencia Basket en bonus, Umana Reyer va aprofitar una vegada més per a igualar el marcador. Faltant un minut, tot per decidir. Cistelló de Queralt a tauler i nervis. Responia Petronyte. 37 segons. Falta a Raquel Carrera que anotava un tir lliure i 22 segons perquè les italianes es jugaren l'última. Per a desgràcia taronja, Anderson anotava a tan sols un segon Però el partit no havia acabat i era temps suficient perquè Carrera traguera la falta. No li va tremolar el pols. 19 anys. Tota una veterana per a donar la glòria a Valencia Basket. I que siga la primera de moltes.